Agrokomplex és aratás utáni népi ünnepség

Agrokomplex és aratás utáni népi ünnepség

2018 augusztus16. – 19.

Ezt az ismert mezőgazdasági kiállítást kiegészíti a tradicionális aratás utáni népi ünnepség. Egész 4 napon át tartó koncertek és érdekességek várnak minden résztvevő számára.

Több információért válassza az alábbi linket: www.agrokomplex.sk
Kiállítás helye: Agrokomplex kiállítási terem

 

Nemzetközi kutya kiállítás

2018. február 10-11. NEMZETKÖZI KUTYA KIÁLLÍTÁS - Nyitra, Agrokomplex

Nemzetközi kiállítás - a legkisebb kutyától a legnyagyobb kedvencig

Horgászat, vadászat, méhészet kiállítás

2018. február 23-25. HORGÁSZAT, VADÁSZAT ÉS MÉHÉSZET - Nyitra, Agrokomplex

A hobby horgászattól, vadászattól és mehészettől egészen a profik részére nyíló kiállítás

Domexpo 2018

2018. április 19-22. DOMEXPO 2018 - Nyitra, Agrokomplex

13. komplex építőipari kiállítás a totovoltikus és napelemes technológiáról

Gardenia 2018

2018. április 19-22. GARDENIA 2018 - Nyitra, Agrokomplex

22. nemzetközi kertészeti, kertészettudományi, bonsai, valamint környezetvédelmi kiállítás és vásár

Höllrigl József művészettörténész

 

 

Höllrigl József (Nyitra, 1879. március 19. – Budapest, 1953. május 26.) régész, művészettörténész.

Höllrigl Ferenc és Medveczky Szidónia fia. Tanulmányait előbb a nyitrai piarista gimnáziumban 1897-ben érettségivel, majd az Országos Mintarajziskolában és Rajztanárképzőben végezte.1904–1919 között a nyitrai főgimnázium rajztanára, egyúttal a Nyitra vármegyei Múzeum alapítója.

1919-ben a Magyar Nemzeti Múzeum régiségtárába osztották be. 1932-1933-ban Molnár Józseffel Csenger középkori református templomában a Csaholyi és a Melith család sírboltjait tárta fel. 1937–1939 között nyugalomba vonulásáig az Iparművészeti Múzeum vezetője volt.  A középkor magyar kerámiatörténeti és üvegművészeti, valamint viselettörténeti kutatásai maradandó és útmutató értékűek.

bölényes vadaskert

Kistapolcsányi Bölény Vadaskert (Topoľčianky)

 

Szlovákiában csak egyetlen egy helyen, a dél-szlovákiai Kistapolcsány (Topoľčianky) melletti gyönyörű tölgyerdőkben pillanthatja meg saját szemével, és le is fényképezheti az európai bölényt – a legnagyobb európai emlőst, a nála ismertebb amerikai bölény v. bizon „unokatestvérét”.A bölény a legnagyobb európai emlős. Hosszúsága elérheti a 2,7 métert, a magassága pedig az 1,9 métert is. A bika tömege meghaladhatja az 1500 kilogrammot is. Párzási időszakuk augusztusra és szeptemberre esik. A nőstény általában egy utódot ellik.

 A bölények tenyésztését szabályozó nemzetközi egyezmény alapján a Szlovákiában született bölények "Si" szótaggal kezdődő nevet kapnak, mint pl. Sibirka, Sigmund, Sivko, Silan, Silvo, stb.  Ez az állat egykor az európai erdők természetes részét képezte. Sőt, még a tizenkilencedik században is megtalálható volt a természetben. Szlovákiai előfordulásáról néhány itteni helységnév is árulkodik: Bölényfalu (Zuberec), Bölényfő (Zubrohlava) és (Zubrá) stb.

 A veszélyeztetett fajok piros könyvében megmentett fajként szerepel, és az egész világon a szigorúan védett állatok közé tartozik. Napjainkban főképp Lengyelországban tenyésztik, de más tenyésztő állomásokon is előfordul, szinte egész Európában. Szlovákiában csak a Kistapolcsányi Bölény Vadaskertben található meg. A Kistapolcsányi Vadaskertet 1958-ban alapították azzal a küldetéssel, hogy a hegyi bölényt megmentsék a kihalástól, mivel a vadaskert létrehozásának idején az egész világon már csak 150 egyed létezett ebből a fajból.

A bölény vadaskert 140 hektárnyi területen fekszik, ebből maga a tenyésztés céljára használatos rész 27 hektárt foglal el, a fennmaradt rész pedig védett övezet. A vadaskertnek az a része, ahol a tenyésztés folyik, négy részlegre van felosztva. A bőlények váltakozva, mind a négy részben tartózkodnak. Az egész objektumot 12 bölényre tervezték. Az állatok jól érzik magukat a vadaskertben, amely létrehozása után néhány éven belül már több mint 120 egyedet sikerült itt felnevelni.