Városháza épülete

Az új Városháza neoreneszánsz épületét 1880-ban építették fel Lyka János nyitrai építész tervei alapján. A épülettervet később Meyer Károly városmérnök dolgozta át. Az épülethez fokozatosan hozzá lett építve az emelet és egy további épületszárny, amely eredetileg sarok-kialakítású volt frontális bejárati oldallal.

Nyitramenti Múzeum

A Nyitramenti Múzeum honismereti típusú, a gyűjtemények a nyitrai régióból és számos más területről származnak. Az első gyűjtők a piarista gimnázium oktatói és hallgatói voltak.

Megyeháza

A 19. század folyamán az épületet többször átépítették, legerőteljesebben neobarokk stílusban 1874 körül, Dümmerling E. építész tervei alapján. A Megyeháza mai alakját az 1905-1908 közötti átépítés folyamán nyerte el, a szecesszió jegyében.

Szeminárium épületei

A Nagyszeminárium épülete a XVIII. századból származik és jelenleg papneveldeként működik. A Kisszemináriumban lakószobák találhatók

Zsinagóga

1911-ben építették Baumhorn Lipót tervei alapján. 

Vár

A 11. században építették. Néhány építészeti egységből áll. Magva a székesegyház a szomszédos püspöki rezidenciával.

Szent Emmerám Székesegyház

Az egyhajós gótikus Felső-templom az alapjául szolgáló sziklás hegygerinc legmagasabb pontjára épült 1333-1355 között. Egészen a 18. sz. elejéig megőrizte jellegzetes gótikus stílusjegyeit. Az Alsó templom hozzáépítésekor a Felső-templomot részben módosították és a 2 templom stílusjegyeit is. Ekkor építették a templomhoz a barokk stílusú Szt. Borbála kápolnát. Az Alsó-templom a székesegyház legfiatalabb része. 1621-1642 között épült, amikor a várat Bethlen Gábor hadai elfoglalták.

Nagyboldogasszony-szoborcsoport

A Nagyboldogasszony-szoborcsoport egy vallási témájú szoborcsoport, ami a szlovákiai Nyitrai kerületben elhelyezkedő Nyitra városában, a Várhegyen, a várkapuhoz vezető híd előtti teresedés területén található. A szakrális témájú építményt továbbá Mária-oszlop és -szoborcsoport, Immaculata-emlék, valamint fogadalmi pestisoszlop néven is ismerik a helyiek. A szoborcsoport teljes magassága mintegy tizenegy méter.[4] Az alkotást Esterházy Imre püspök megbízásából Martin Vogerl szobrász készítette 1750-ben.

Szent László templom és piarista kolostor

A vallásos iskolarendként ismert piarista rend abból a célból jött el 1698-ban Nyitrára, hogy a szegény gyermekeknek megfelelő taníttatást és műveltetést biztosítson. A rend három évvel később rakta le a kolostor alapkövét. A piarista kolostor fokozatosan, a barokk Szent László templom kiépítésének közreműködésével jött létre. A templomhajó úgy épül be a komplexumba, hogy a kolostor belső udvarát két részre osztja. A templom belső díszítéséről az 1750-ből származó nagyméretű baldachín típusú oltár gondoskodik. A főoltáron kívül itt további hat páros oldalsó oltár is található. A porosz eredetű boltozatok a piarista rend művészeinek későbarokk falfestményeit tartalmazzák.

Szent Mihály templom

A fennmaradt és festői szépségű 12. századi román Szent Mihály templom a község történelmi-építészeti attrakciói közé tartozik. A kis templomot, amely történelme során több átalakításon esett át, a vaskorszakból fennmaradt várhelyen építették fel.

Pribina fejedelem szobra

A  Pribina fejedelmet ábrázoló 6,6 méter magas impozáns szobrot Bártfay Tibor szobrászművész készítette 1989-ben.